Ads Top

Space Waste Lab van Daan Roosegaarde officieel in première

Gisteren ging onder toeziend oog van duizenden bezoekers, waaronder special guests Franco Ongaro (directeur ESTEC), Michiel Rijsberman (gedeputeerde provincie Flevoland) en Franc Weerwind (burgemeester van Almere), SPACE WASTE LAB van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde in wereldpremière met een spectaculaire performance dat in real-time het space waste boven onze hoofden visualiseert.

Op muziek van ‘2001: A Space Odyssey’ werd SPACE WASTE LAB officieel gelanceerd bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Lange verticale lijnen van licht visualiseren het space waste boven ons hoofd dat zich tussen 200 en 20.000 kilometer bevindt. Het begeleidende living lab, ondersteund door experts van ESA, is dagelijks gratis toegankelijk voor studenten en bezoekers om te onderzoeken hoe we van ruimteafval nieuwe duurzame creaties kunnen maken.

Diverse artefacten, die het gevolg van ruimtepuin laten zien, en tastbare stukken ruimteafval, zoals een stuk van een zonnepaneel van de Hubble Space Telescope, worden uitgeleend door ESA en tentoongesteld in het living lab. Roosegaarde wil dat bezoekers ruimteafval kunnen ervaren als een potentiële bron van nieuwe creativiteit. Oplossingen en ideeën die voortkomen uit het living lab kunnen per ansichtkaart worden aangedragen en krijgen vervolgens een prominente plek in de expositieruimte.

Roosegaarde: "We moeten op een betere manier naar de ruimte kijken. Wat is ruimteafval, hoe ruimen we het op en wat kunnen we ermee? Kunnen we ruimteafval gebruiken als bronmateriaal om huizen op de maan in 3D te printen of om kunstmatige vallende sterren te maken als vervanging van vervuilend vuurwerk?"

"Ik ben groot voorstander van samenwerkingen tussen kunstenaars en technologen. Wat wij doen bij ESTEC zien we als een waardevolle bijdrage aan de maatschappij, maar het is moeilijk om dat ook op een effectieve manier te communiceren. Kunstenaars kunnen niet alleen hun visie en emotie overbrengen aan het publiek, ze helpen ons ook om nieuwe aspecten van ons werk te ontdekken waar we zelf nooit aan hadden gedacht", aldus Franco Ongaro, directeur ESTEC.

SPACE WASTE LAB markeert de eerste fase van een langlopend project. Fase twee verzamelt de ideeën en voert ze uit. Naast SPACE WASTE LAB zal een speciaal onderwijs-, films-, praat- en expo-programma getiteld 'Space @ KAF' de ruimere context van space beslaan. Kijk voor meer informatie op kaf.nl/spacewastelab.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.