Ads Top

Wereld rond op oliebollenvet

Het oliebollenseizoen breekt weer aan. In deze periode voor de jaarwisseling wordt massaal het frituurvet ververst. De 5 miljoen liter frituurvet waarin we thuis ieder jaar tientallen miljoenen oliebollen bakken, levert voldoende biobrandstof op om met een auto ruim 1.000 keer de wereld rond te rijden. Desondanks gooien mensen nog altijd veel vet door het riool in plaats van het in te zamelen. Dit is niet alleen zonde van het geld, het is ook slecht voor het milieu en leidt tot verstoppingen.
Nederland telt inmiddels 3.000 inzamelpunten voor gebruikt vet. Hiervan wordt vervolgens biodiesel gemaakt wat weer vermengd wordt met gewone diesel aan de pomp. Zo wordt frituurvet dus twee keer gebruikt; eerst voor het eten, daarna voor de auto. Vet inleveren is gemakkelijk: giet het vet uit de oliebollenpan of friteuse in een plastic fles en neem het mee naar een inzamelpunt. Het dichtstbijzijnde inzamelpunt vind je op vetrecyclehet.nl.
Omdat oud vet geld waard is, staan de verzamelcontainers vooral bij (sport)verenigingen en kinderboerderijen. Het inleveren van vet is dan ook een lucratieve manier om de verenigingskas te spekken. Voor iedere volle container ontvangt de penningmeester van de club enkele tientallen euro's. In totaal kan er jaarlijks voor zo'n 1,5 miljoen euro ingezameld worden als al het gebruikte oliebollenvet ingeleverd zou worden.
Stichting RIONED en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën willen mensen ervan bewust maken dat we in Nederland gebruikte oliën en vetten apart inzamelen. Het inleveren van vet voorkomt grote overlast in het riool, is beter voor het milieu, wordt hergebruikt als biodiesel en levert bovendien geld op. De campagne 'Vet, Recycle Het' maakt mensen bewust van het nut en de noodzaak om oud vet in te leveren en stimuleert hen oud vet ook daadwerkelijk in te leveren.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.