Ads Top

Boswachters zien stijging van afvaldumpingen

Staatsbosbeheer doet een appel op iedereen die in de natuur afval weggooit en/of ziet dat anderen dat doen. De natuur is geen openbare dumpplek. Alleen al bij Staatsbosbeheer worden de kosten voor het opruimen van afval op jaarbasis geschat rond een half miljoen euro. Gemeenschapsgeld dat eigenlijk bedoeld is voor beheer van natuurgebieden.
Afval in de natuur is een veelvoorkomende ergernis. Niet alleen van de boswachters die het moeten opruimen, maar juist ook van vele andere bezoekers. Vervuiling, ook tuinafval, kan vele nadelige gevolgen hebben. Tuinplanten die gaan woekeren, zieke wilde dieren door het afval, vervuilde grond etc. Zeker in tijden van bezuinigingen waarin iedereen om de kleintjes let, is het netjes opruimen van je eigen rommel een winst voor iedereen.
Een inventarisatie onder boswachters geeft het volgende beeld: afvaldumpingen in de natuur zijn de afgelopen 10-15 jaar geleidelijk gestegen. Het gaat niet alleen om zwerfvuil. Denk aan: aanhangers vol tuinafval, gehele afgedankte huisraden, asbest, bouwafval, afval van drugslabs en hennepplantages et cetera. De spreiding over het land is divers. Sommige regio's zijn rustiger, in andere is het elk weekend raak.
In sommige gebieden worden gezamenlijk opruimacties georganiseerd. In Drenthe bijvoorbeeld, waar betrokken inwoners het initiatief namen voor een grote schoonmaakactie dit najaar. Onder het motto Samen Drenthe Schoon gaan op 21 en 22 september zo'n 15.000 vrijwilligers bossen, straten, speeltuinen en bermen ontdoen van afval. Staatsbosbeheer werkt hier natuurlijk aan mee.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.