Ads Top

Boyan Slat is wereldkampioenDe 20-jarige Boyan Slat heeft de Champions of the Earth-prijs van de Verenigde Naties in ontvangst genomen. Hij kreeg deze prijs voor zijn project ‘The Ocean Cleanup’. Met deze VN-milieuprijs krijgt hij nu wereldwijd erkenning voor de mogelijkheden die het project biedt het plastic afval in de oceanen op te ruimen. Hij is de jongste winnaar ooit van deze prijs.

Boyan ontwierp een installatie van lange drijvende armen die in een V-vorm op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de natuurlijke zeestroming en wind moet het plastic in de installaties worden opgevangen. Daarna kan het worden opgehaald.

Aan de ontwikkeling van de Ocean Cleanup heeft het gemeentelijk zwembad Kerkpolder in Delft een bescheiden bijdrage kunnen leveren. Het zwembad werd een avond en een nacht kosteloos aan Boyan en zijn team beschikbaar gesteld voor het testen van een schaalmodel.

Het ontwerp werd bekroond met Beste Technisch Ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, en werd tweede bij de Isea Sustainable Innovation Award van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zijn presentatie op TEDxDelft 2012 is bekeken door meer dan 1,5 miljoen mensen.

Boyan Slat studeerde Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, maar stopte daarmee en leidde een team van 100 mensen naar de haalbaarheid van The Ocean Cleanup. Het project wordt gefinancierd door middel van crowdfunding. Het project wordt gesteund door ruim 34.000 mensen. Er is inmiddels ruim 2 miljoen euro opgehaald. In het onderstaande filmpje ziet u wat The Ocean Clean Up precies doet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.