Ads Top

Samenwerkingsverband wil asbest versneld van bedrijfsdaken

Zes gemeenten, ondernemersorganisaties, bouwbranche en provincie Overijssel hebben vrijdag 1 november 2013 in Rijssen de overeenkomst ‘Asbest van het bedrijfsdak' getekend. Hiermee geven ze een aanzet om voor eind 2018 80% van de asbesthoudende bedrijfsdaken in Overijssel te laten vervangen door duurzame, energiezuinige daken.
"Een unieke overeenkomst in Nederland", geeft gedeputeerde Ineke Bakker aan. "We lopen voor de troepen uit; het gebeurt in andere provincies (nog) niet en we kiezen voor samenwerking met VNO-NCW Midden, Pioneering (Innovatie bouw), Bouwend Nederland regio Oost, UNETO-VNI en gemeenten. Op dit moment zijn dit zes ‘voorloper' gemeenten. We hopen dat uiteindelijk alle gemeenten in Overijssel meedoen."
Bakker: "Wij willen een gezonde, veilige woon- en werkomgeving voor de inwoners van Overijssel. Daarom vinden de samenwerkende partijen het belangrijk dat bedrijven nu in actie komen. Uit een in 2012 gehouden maatschappelijke kostenbaten analyse blijkt dat versneld verwijderen rendabel kan zijn. Waarom dan wachten totdat het ministerie van Infrastructuur en Milieu een asbestverbod afkondigt? Dit staat voor 2024 op stapel, maar uit onderzoek blijkt dat het voor bedrijven en gemeenten ook economische voordelen oplevert om versneld te verwijderen".
Bij de  zes voorlopergemeenten, Enschede, Hardenberg, Olst-Wijhe, Steenwijkerland, Wierden en Zwartewaterland, is de afgelopen maanden in kaart gebracht waar er binnen hun gemeente nog bedrijven met asbestdaken te vinden zijn. In Enschede is een start gemaakt in het havengebied. Momenteel loopt hier een uitgebreider onderzoek om meer details in kaart te brengen. De gemeenten gaan binnenkort met de eigenaren in gesprek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.