Ads Top

1We SNEW gaat illegaal lozen van computers te lijf

Landen als China, India en Ghana zijn populaire bestemmingen. Voor vakanties, maar ook voor het schaamteloos, illegaal dumpen van computers. Met de gestage groei van enorme afvalbergen als gevolg. 1We SNEW gaat deze e-waste dumping te lijf. Bedrijven hier hebben al 240 afgeschreven computers aangeboden. Die krijgen een tweede leven en worden uiteindelijk gerecycled. "Anno 2013 een 'must'", vindt initiatiefnemer Martijn van Engelen. "Het dumpen van elektronisch afval is pure misdaad."
1We SNEW is een gezamenlijk project van SNEW, specialist in recycling van telecommunicatie- en data-apparatuur, en 1We - Een Wereld Idee, de ontwikkelingsorganisatie nieuwe stijl. Samen gaan ze de uitdaging aan om het illegaal dumpen van apparatuur te stoppen. Want met 5 tot 7 miljoen afdankers per jaar groeit de elektronische afvalberg angstaanjagend hard. Tel daarbij op dat de grondstoffen uitgeput raken en de technologische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen, en de wereldwijde ramp is compleet.
Volgens Martijn van Engelen, directeur van SNEW, draait het probleem om een aantal concrete feiten. "Allereerst de export van niet 100% werkende apparatuur vanuit Amerika en Europa; die belandt in ontwikkelingslanden direct op de schroothoop. Ten tweede is er op de lokale markt geen goed service level en zijn 'spare parts' er niet of nauwelijks verkrijgbaar. En dan ontbreekt het er ook nog aan recyclingfaciliteiten. Met 1We SNEW pakken we deze zaken stuk voor stuk aan volgens een beproefde methode."
Dat betekent dat alleen nog bruikbare apparatuur naar ontwikkelingslanden gaat. Jong ICT-talent krijgt in deze landen een gedegen opleiding in het repareren en duurzaam recyclen van computers. Van Engelen: "Waarom zouden exporteurs tegen hoge kosten nog oude troep dumpen, als wij het voor een redelijke prijs van ze kunnen overnemen? Hiermee slaan we twee vliegen in één klap: we zorgen dat de afvalbergen niet groter worden én we creëren zowel hier als daar awareness."
Bovendien biedt 1We SNEW kansarme mensen toegang tot moderne technologie. "Tot communicatie dus, en daarmee kennis", aldus Van Engelen. "Mensen hiervan onthouden is ronduit schofterig."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.