Ads Top

Unilever stopt met microplastics

Op 27 december heeft Unilever aangekondigd dat het concern wereldwijd stopt met het toevoegen van micro beads aan verzorgingsproducten. Daarmee reageert het concern onder meer op een internationale Twitter actie, nu precies een week geleden.
Nog geen maand nadat een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie van PvdA Kamerlid Manon Fokke, waarin zij de regering verzoekt met de cosmetica-industrie in gesprek te gaan over het vermijden van het gebruik van microplastics in cosmetica, zijn de eerste resultaten geboekt. Ook de twittercampagne van donderdag 20 december 2012 heeft bijgedragen aan het resultaat. Hierbij vroegen 21 NGO’s uit de hele wereld om exact 17.00 uur Nederlandse tijd aan Unilever om te stoppen met het toevoegen van microplastics aan verzorgingsproducten en wasmiddelen. Dat gebeurde onder aanvoering van de Nederlandse Plastic Soup Foundation.
De actie richtte zich specifiek op Unilever, omdat de omzet van dit concern in het derde kwartaal van 2012 met 5,9 procent groeide door - met name - de export van verzorgingsproducten naar opkomende landen als China, Indonesië en Brazilië. Wanneer deze producten micro beads bevatten, komen deze vervolgens zeker in de plastic soep terecht door de gebrekkige waterzuivering in deze landen', aldus Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation.
De Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee troffen micro beads aan in zeker 23 producten van Unilever en publiceerden deze lijst tegelijkertijd op Facebook en het web.
Eerder deze maand, op 13 december, liet minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu weten, dat het terugdringen van zwerfvuil (waar microplastics onder vallen) door integrale bronaanpak, bewustwording en productontwikkeling bereikt moet worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.